Duplex in de pers

Duplex is een uniek project van Nederlandse, Vlaamse en Britse dichters en striptekenaars. Samensteller Stefan Nieuwenhuis nodigde acht duo’s uit om een grafisch gedicht te maken. Geen verstripping, waarbij de striptekenaar met een kant-en-klaar gedicht aan de haal gaat, maar een gezamenlijk proces van woord en beeld, duwen en trekken, gunnen en eisen en de centrale vraag: hoe verhouden beide kunstvormen zich als ze tot elkaar veroordeeld zijn. De resultaten zijn prachtig, verrassend en laten het beste van beide werelden zien.

De acht grafische gedichten zijn gebundeld in Duplex, een stripalbum dat tijdens de Stripdagen van Haarlem is verschenen bij Uitgeverij Strip2000 in samenwerking met Zone 5300.

Van juli tot en met november 2016 was er een expositie te zien in het Nederlands Stripmuseum in Groningen, onder de titel Duplex: wat je overhoudt is het beste van beide werelden. De expositie liet niet alleen het originele werk zien, maar ook de schetsen, het poëtische voorwerk en een korte uiteenzetting van het proces en de ontstaansgeschiedenis van de grafische gedichten. Zo krijgen bezoekers een indruk van de samenwerking tussen dichter en tekenaar; tussen woord en beeld.

Aan Duplex werken de volgende (strip)tekenaars en dichters mee: Tsead Bruinja en Lies van Gasse, Anneke Claus en Serge Baeken, Marije Langelaar en Wilbert van der Steen, Daniël Dee en Robert van Raffe, Maarten van der Graaff en Maarten De Saeger, Ellen Deckwitz en Ruben Steeman, Maud Vanhauwaert en Delphine Frantzen, Dennis Gaens en Sam Peeters, Anna Saunders en Dolores Phelps, John Hegley en Emma Evans, Angela France en Fumio Obata, Nigel McLoughlin en Andrew Morrison, Ian McMillan en Kieren Phelps.

Duplex: wat je overhoudt is het beste van beide werelden is mede mogelijk gemaakt door Het Nederlands Letterenfonds, Strip 2000, Kunstraad Groningen, J.B. Scholtenfonds & H.S. Kammingafonds, Poetry International, Zone 5300, Stripdagen Haarlem, Stichting Roode of Burgerweeshuis, Cheltenham Poetry Festival, University of Gloucestershire en Buro05.

Artikelen over Duplex verschenen tot nu toe in StripgidsTzumBoekenkrantVPRO Boeken en op de site van Michael Minneboo.

Recensies van Duplex verschenen in StripinfoMoors MagazineStripspeciaalzaak en Stripnieuws.

Aankondigingen verschenen in HantaWoest en LedigLetteren010 en Cleeft.

En tot slot een nieuwsitem over de expositie in het Nederlands Stripmuseum van OOG TV.