De maandag van Literaturia trekt al jaren over de landsgrenzen en kijkt naar literatuur en poëzie in verre oorden. Dit jaar was Iran de gastvrouw van een mooie avond met Perzische poëzie, verhalen en muziek. In een uitverkochte en sfeervolle Desdemona tent luisterden de aanwezigen naar een prachtig kortverhaal van schrijfster Sholeh Rezazadeh en poëzie van Nafiss Nia en Firoozeh Farjadnia.
De avond werd afgesloten door Sahand Sahebdivani, die onder muzikale begeleiding het publiek in vervoering bracht met het verhaal van zijn ouders die achterna gezeten door de geheime dienst niet weken voor hun idealen en liefde voor elkaar. Toen de situatie in Iran onhoudbaar werd, wilden ze met de kleine Sahand naar Canada vluchten, maar misten ze de aansluiting op Schiphol.
De maandag zorgt al jaren voor een zachte gloed in de Desdemona tent, en dat was dit jaar niet anders. Noem het exotisch verlangen, noem het lieve weemoed, het publiek ging met een vrolijke blik naar buiten. Zo is de Literaturia-maandag bedoeld. We zien alvast uit naar volgend jaar.
Thuisblijvers en vakantiegangers klikken op de namen voor een videofragment.